lördag 27 mars 2010

Bloggning under Earth Hour

www.wwf.se/earthhour/

Press och media

Press och media är några av våra bästa vänner när vi startar eget. Speciellt landsortstidningar har mycket utrymme att erbjuda lokala innovatörer som lanserar något nytt eller startar företag. VästerviksTidningen kom på besök igår morse och visade stort intresse för min idé, charmade mig genom att undra varför jag inte fick första pris i idétävlingen samt skrev en utförlig och bra text som de publicerade tillsammans med två bilder. I och med att jag är nyfiken av mig väntade jag inte tills dagen efter för att få läsa den utan gick in på nätbilagan. På så sätt hann jag förhindra att jag fick tre olika efternamn i den tryckta artikeln och efter ytterligare ett samtal till redaktionen fick även min illustratör Emma Adbåge rätt namn!

Annika Söderblom, Söderlund, Söderholm, eller hur var det nu?

torsdag 25 mars 2010

Idépris till Lekotopia!


Lekotopia har belönats med tredje pris i Sparbanksstiftelsen Tjustbygdens idépristävling! Min idé gillades av juryn och efter tre inlämningar, en jurypresentation och några veckors magpirr var det äntligen dags för tillkännagivandet på Gränsö slott i Västervik.
Juryns motivering löd: "Tredjepriset kommer att delas ut till en idé som tilltalat oss med sin enkelhet. Potentialen för idén har varit väl underbyggd i de inlämningar som gjorts. Idén skapar en helhet som vi tror kan komma många personer till nytta, då den syftar till att jobba med det viktigaste vi har, nämligen våra barn och en hållbar utveckling i vårt samhälle. Personen bakom idén har, med sin enorma optimism och berättarglädje, stora chanser att lyckas väl med att få ut sin idé på marknaden."

Andra pris gick till Settlin/Arkåsen/Römbo för deras gourmetketchup som kommer att stå på alla finare bord till sommaren och första pris fick Skandinavisk Maskinimport i Blackstad för sin affärsidé att importera och sälja inplastare som bara förbrukar hälften så mycket plast som de vanliga. Grattis till er!

Flanellografäventyren och framtiden

Jag ska producera och sälja flanellografäventyr och temat blir varken bibliska historier eller klassiska sagor. I stället handlar det om modern miljöundervisning, så kallad undervisning om Hållbar utveckling, som syftar till att göra barnen kompetenta att hitta lösningar på framtidens problem själva. Att barn klarar av det bevisade de dagligen för mig när jag var naturumsansvarig i Västervik, men de kan behöva träna sig för att det ska bli naturligt att agera.

Med ett Lekotopäventyr till hands kommer en pedagog på ett enkelt sätt kunna samla en barngrupp för en stunds äventyrsdiskussion om Hållbar utveckling utan att behöva ägna sig åt planering och förberedelser i förväg.

Hållbar utveckling: "Utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov." (F.N. Brundtlandrapporten)

onsdag 24 mars 2010

Förr suddade jag alla spår efter mig

Spåren på nätet, alltså. Hade jag bloggat om någon trevlig resa och sedan tappat intresset, så tog jag mig i kragen till slut och raderade alltihop. Jag tänkte inte lämna en massa spår efter mig som skulle kunna vändas emot mig en dag eller för den delen färdas runt i cyberrymden långt efter att jag kunde det! Det kändes lika naturligt som att plocka upp ett pappersskräp efter sig, ta undan sin kopp eller skjuta in sin stol. Lämna en opåverkad miljö till de efterkommande. Ända tills Joakim Jardenberg ändrade min kritiska inställning till internetaktiviteter i måndags.

Här får ni följa min företagsstart; mina tankar, idéer, tillvägagångssätt. Motgångar och glädjeämnen. Jag ska starta mitt företag LEKOTOPIA.