lördag 10 april 2010

Egen och ensam?

Ja, ibland. Ibland innebär arbetet med att bli egen företagare mycket ensamhet. Ingen att brainstorma med, ingen att dela arbetsuppgifterna med, ingen att inspireras av och dela fram- och motgångar med. Man ger sig på sina vänner, som gläds men som vill prata om annat också ibland. Och man lättar sig inför sin partner, som kan lyssna i timmar men som man inte får höra den krassa sanningen av. Lösningen är ett eget nätverk av människor man kan vända sig till. Det bästa är nog en mentor; en mer erfaren företagare vars uppgift är att komma med goda råd, och en "kollega"; en person som har kommit ungefär lika långt som man själv i sitt företagande och som kanske riktar sig mot samma bransch.
Jag har hittat det senare.

fredag 9 april 2010

Företagets terminologi

För att få starta sitt företag ska man lämna uppgifter som beräknad nettoomsättning, beskattningsunderlag, redovisningsmetod, verksamhetens överskott, utgående och ingående moms, särskild löneskatt etc. En baggis om man är auktoriserad redovisningskonsult som ska starta egen byrå, svårare för en enkel ekolog som jag, om än med omfattande kontorsvana. Men knäcker man bara koden för företagsterminologin så...

onsdag 7 april 2010

Bolagsbildning
Årets första tvätt som torkar på sträck fladdrar i ögonvrån när jag sitter vid Bolagsverkets bolagsbildningssida.

söndag 4 april 2010

Barndomens flanellografer

När man säger ordet flanellograf är det många som ser oförstående ut. Men väntar man ett par sekunder kan man se hur de börjar leta bland gamla minnen från barndomen, och ger man dem ett par ledtrådar som 70-tal och söndagsskola så är det många som hittar rätt. -Aha! Det är en sådan där filttavla med figurer som sitter kvar av sig själva!

Idag förknippar man flyttbara figurer med stickers och mjuka magneter, men det finns förvånansvärt många flanellograftavlor kvar ute i barnverksamheterna och det är inte ovanligt att de används. Fördelarna är nämligen många. Man kan vända sig till en hel barngrupp samtidigt till skillnad från med böcker, den är billig i förhållande till digitala tavlor och framför allt är den konkret. Barnen kan själva hålla i figurerna och hjälpa till att sätta upp dem på tavlan. Egentligen är det konstigt att det inte finns mer nytillverkat material för flanellografer!